Az emberi szervezetnek körülbelül a 65-70%-át teszi ki víz. Ez az érték újszülöttként sokkal magasabb, de ahogy idősödsz, egyenes arányos csökkenés tapasztalható. Ezért fontos, hogy még ma elkezd kialakítani a saját “vízivó – kultúrád”, amely során az ideális mennyiséget jutattod a szervezetedbe nap, mint nap; így elkerülve a dehidratáció okozta panaszokat. Fontos, hogy odafigyelj arra is, hogy milyen vizet fogyasztasz. Mindig győződj meg arról, hogy kizárólag tiszta, lehetőleg szűz vizet igyál!

Honnan tudhatod, hogy mennyi vízre van szüksége a testednek? A helyes válaszról másképp vélekednek a különböző tanulmányok. Az átlagos ajánlott mennyiség 2,5 – 3 liter között mozog, de befolyásoló tényező az ember neme, súlya és kora. Általában 20 kilónként kell 1 liter vízzel kalkulálni, hogy saját tested vízigényeit ki tud elégíteni. Számolni kell azzal is, hogy szinte az összes étel tartalmaz valamennyi vizet, így nem kell kétségbeesni, ha csak megközelítőleg tudod tartani az előírt mennyiséget.

A belső szerveid zavartalan működéséhez is hozzájárul a víz. Gyakorlatilag nincs olyan rész testedben, amelynek megfelelő működésében ne lenne szerepe a víznek. A legfontosabbak például: a vérkeringés támogatása, anyagcsere és tápanyagok megfelelő hasznosítása, méregtelenítés, hatékony agyi tevékenységek, görcsök enyhítése, gyulladások kezelése, bőröd állapotának befolyásolása.

Ezért sem lehet véletlen, hogy a vizet már az ókorban is használták gyógyításra és a mai napig fontos kiegészítő szerepük a különböző kezelésekben, például az orvosi javaslatra történő gyógyfürdőzések esetén.